Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Apple dostala v Brazílii pokutu v přepočtené výši téměř 42 milionů Kč za několik prohřešků. Tím zásadním jsou chybějící nabíječky v balení telefonů iPhone 12. Problémem jsou ale i reklamace utopených telefonů.
Eskymak (1057) | 22.3.202120:02
Kdyby šlo Applu o redukci e­-wastu, nebude všemi možnými prostředky bojovat proti opravám svých zařízení a uměle snižovat jejich opravitelnost. Vykoupené telefony buď Apple sám prodá, jak jinak než se ziskem, nebo je tak odstraní z trhu, čímž zamezí tomu, aby jejich prodejem, nebo rozebráním na náhradní díly, profitoval někdo jiný.
Odpovědět12  2
Choakinek (1619) | 22.3.202121:18
Samozřejmě, že jde o žvásty. Bolševická úderka volí zelenou, no tak Jablíčko volí taktiku ­"Vlk se nažral a koza zůstala celá­", zkrátka jde jen o to, zalíbit se bolševické úderce, přesně tohle je ta ­"ekologie­" v podání Applu.
Odpovědět3  3
peteb (364) | 22.3.202122:24
Kromě prakticky nulové opravitelnosti a nemožnosti recyklovat součástky může mít plná integrace jako další důsledek omezení second­-hand trhu ­(zvýšení poptávky po nových zařízeních­). Málokdo si riskne nákup staršího zařízení ve kterém nejde jednoduchou výměnou obnovit životnost storage.

Kvůli pokutě, která představuje cca 4 min obratu Apple patrně asi nesvolají meeting.
Odpovědět6  0
Milan Šurkala (4983) | 23.3.20219:17
Neřekl bych, že je na tom Apple s opravitelností nějak zásadně hůře než jiné značky. Alespoň u iPhonů lze vyměnit většinu věcí, které by běžný uživatel potřeboval a mohl chtít vyměnit ­(baterku, displej­) a které životnost iPhonu prodlouží. Když k tomu připočteme pravidelné updaty iOS po několik let, tak jsou to právě iPhony, které mají z telefonů asi nejdelší životnost a po výměně baterky není problém se second handem. I telefon z roku 2015 má stále nejaktuálnější iOS a kvůli tomu, že Apple byl vždycky vyšší mainstream a high­-end, i na dnešní dobu má takový telefon solidní výkon.

Souhlasím nicméně s tím, že problém bude patrně s úložištěm, ta jsou tam velmi často dost malá a 16GB iPhone bez karty bude skoro pro všechny málo ­(např. mně osobně absence slotu v telefonech nevadí, i kdybych ho měl, tak ho nechci používat, ale proto také kupuji telefony s větší interní pamětí­). Pro zajímavost, Galaxy S6 z téže doby ­(2015­) oficiálně skončil na Androidu 7 ­(v některých zemích měl prý dostat i osmičku, ale nevím, zda ji dostal nebo ne­). Ať tak či onak, dnes je Android 11.

MacBooky, to je horší, tam by i člověk mohl chtít něco vylepšit ­(např. RAM­/SSD­), ale je to opravdu slepenec připájených dílů, kde se v podstatě jakýkoli upgrade rovná novému přístroji ­(nicméně opět bych neřekl, že ostatní výrobci jsou na tom poslední dobou zásadně lépe ­- už i tam se dává napevno stále více součástek a v tomto nám dost applovatí­).
Odpovědět4  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.